School, baantjes, sport, afspraken… alles wat je doet, zelfs als het voor je ontspanning is, kan tijd en energie kosten. Samen kun je deze ID helemaal tot rust komen, stilstaan en stil zijn. Dus, keep calm deze ID en ga op zoek naar rust bij God.

Soms, of misschien wel vaak, loop je tegen je eigen grenzen aan. Hoe erg is dat eigenlijk en wat doe je er mee. Kun je dingen eigenlijk wel loslaten of vind je dat je alles perfect met doen en alleen maar beter en beter mag worden? Is iets dat of iemand die gebroken is direct waardeloos? Met dit soort vragen kun je met deze ID aan de slag.

Onderwerp: maakbaarheid in de samenleving

Doel: nadenken over en ontdekken dat lang niet alles in het leven maakbaar is en dat God ook niet van ons verwacht dat wij het wel ‘even’ maken

Kernwaarden: maakbaarheid, overgave, afhankelijkheid

Bijbeltekst: Genesis 11:1-9

Onderwerp: maakbaarheid in de samenleving

Doel: nadenken over en ontdekken dat lang niet alles in het leven maakbaar is en dat God ook niet van ons verwacht dat wij het wel ‘even’ maken

Kernwaarden: maakbaarheid, overgave, afhankelijkheid

Bijbeltekst: Genesis 11:1-9

De bijbel is het meest verkochte boek ter wereld, maar misschien ook wel het boek dat op boekenplanken het meeste stof staat te vangen. Het is ook niet een boek dat je gemakkelijk of ter ontspanning leest. Je mag ermee aan de slag. Dat is precies wat jullie in de ID gaan doen en misschien wel op een heel andere manier dan je zou denken.

Onderwerp: Bijbel lezen

Doel: Jongeren motiveren en helpen de Bijbel te lezen en de boodschap te ontdekken

Kernwaarden: Bijbelstudie, groeien in geloof

Bijbeltekst: Timotheüs 1: 1-8 en 15

Gaaf betekent heel en mooi. Als iets nog helemaal gaaf is is het geschikt om weg te geven. Kapotte dingen doe je niet cadeau, of wel? Zo is het ook met de gaven van de Geest. Het zijn heel mooie, heel gave cadeaus die we krijgen om beter van te worden en om goed mee …

Gaaf! Gaven van de GeestRead More »

Samen geloven, met je club of vereniging ben je er al mee bezig. Overal in de wereld komen mensen bij elkaar om een kerk of een gemeenschap te zijn. Wat maakt dat nu zo mooi? En war maakt dit misschien wel lastig en moeilijk? In deze ID duik je in de kerk en denk je …

Waarom ben je kerk?Read More »

Mensen willen elkaar nog wel eens veroordelen. Denken in hokjes van goed en fout. Ook christenen zijn mensen en kunnen elkaar de maat nemen. Maar is de ene christen beter dan de andere? Kun je je gedragen als een goede volgeling van Jezus en wat doe je dan?

Onderwerp: Geloven in de praktijk

Doel: Ontdekken dat het geloof meer is dan ‘goed’ of ‘fout’ doen of denken. De kern is Jezus en zijn werk

Kernwaarden: Christelijk leven, gedrag

Bijbeltekst: Johannes 15:1-8

Twijfelen, doen we dat niet allemaal? Je kan over een heleboel dingen twijfelen, maar wat als je twijfelt over God of de Bijbel? Hoe zouden mijn ouders of mijn jeugdleiders dan reageren? Mag ik anders denken dan hen? In deze ID gaat het over twijfels en over hoe je met je twijfels om kan gaan.
Onderwerp: Twijfel
Doel: Normaliseren van twijfel
Kernwaarden: Keuzes maken, nieuwsgierigheid, anders denken
Bijbeltekst: Johannes 20:19-31

In het christelijke geloof gaat het vaak over genade. Een belangrijk, maar ook abstract begrip. Wat is genade en waarom hebben we het nodig? In dit programma gaan we hierover nadenken en ontdekken hoe je mag leven uit genade.

Onderwerp: Genade

Doel: Ontdekken hoe je mag leven uit genade

Kernwaarden: Afhankelijkheid, leven als christen, genade

Bijbeltekst: Romeinen 5:1-12

Met kerst kwam God als mens naar de aarde. Waarom deed hij dat? En wat kunnen wij ervan leren als het gaat om iets goeds doen voor een ander? Speel samen het engelenspel, doe de kerstquiz en leer hoe is het om te geven en ontvangen. En omdat kerst en eten vaak samengaat: begin je avond deze keer iets eerder, laat iedereen iets lekkers meenemen, dek een lange tafel en ontmoet elkaar op een ontspannen manier.

Onderwerp: Kerst

Doel van deze ID: Nadenken over de betekenis van kerst en oefenen in iets goeds doen voor een ander.

Kernwaarden: Geven en ontvangen

Bijbeltekst: Johannes 1: 1-18

Leeftijd: 16+

Als je gelooft dan mag je niets, dat beeld bestaat bij sommige mensen. Soms is de andere keuze inderdaad de betere keuze. Maar dat is niet omdat je geen plezier mag hebben in het leven als je in God gelooft. In deze ID over zelfbeheersing gaat het over discipline en heilig leven.

Onderwerp: Vrucht van de Geest – deel 10

Doel van deze ID: Leren over het onderwerp zelfbeheersing en dat dat meer is dan alleen dingen niet doen.

Kernwaarden: Grenzen kennen, zelfbescherming, sociale omgang, heiligheid.

Bijbeltekst: Spreuken 25 : 26 – 28

Leeftijd: 16+