Hoort iedereen er altijd bij? Met de één heb je een betere klik dan met de ander, maar iemand buitensluiten is not done.  Waar leggen jouw tieners te grens tussen een onschuldige grap en overschrijdend gedrag?  En wat zijn hun ervaringen met het onderwerp? Ga samen in gesprek, leer elkaar beter kennen en bouw zo door aan een sterke groep.

Zijn er jongeren in je groep die te maken hebben met echtscheiding? In hun eigen gezin of in hun omgeving? Vast wel. Het is goed om hierover in gesprek te zijn met elkaar en het is ook fijn als je jongeren ergens terecht kunnen met hun verhaal hier over. Deze ID wil een bijdrage leveren aan het gesprek rond echtscheiding en hoe jongeren dit ervaren.

Het is goed om duidelijke afspraken te hebben binnen je groep, ook over wat de grenzen zijn in gedrag. Wat de één heel prettig vindt of normaal, vindt een ander misschien wel grensoverschrijdend gedrag. Samen met je groep ga je daar in deze ID over nadenken en aan de slag met regels en afspraken die bij jullie groep passen.

Onderwerp: Veilig jeugdwerk

Kernwaarden: Veiligheid, vertrouwen, grenzen, openheid  

Doel: Bespreekbaar maken van seksuele veiligheid in de groep

Bijbeltekst: Genesis 39:6-12

Mogen homoseksuelen trouwen voor de kerk? Mogen ze deelnemen aan het avondmaal in onze gemeente? Of is het Bijbels dat toch niet toe te laten? Het is een thema wat veel spanning en emotie met zich meebrengt. Hoe maak je zo’n kwetsbaar onderwerp bespreek met tieners? Het is goed om van tevoren te vermelden dat we met homoseksualiteit zowel duiden op homoseksuele- als lesbische relaties.
Onderwerp: homoseksualiteit
Kernwaarden: seksualiteit, oordelen, liefhebben
Doel: Homoseksualiteit bespreekbaar maken
Bijbeltekst: Johannes 8:1-16

Ieder mens is verschillend. Met de één gaan we vriendschappelijk om, met de andere loopt het allemaal wat stroever. Toch hebben we elkaar nodig. In deel twee van de serie ID’s ‘Relaties en seksualiteit’ gaat het over relaties en vriendschappen tussen mannen en vrouwen, meiden en jongens en tussen mensen in het algemeen.

Doel: Nadenken over de thema’s relaties, verkering en huwelijk.  Leren dat het belangrijk is om mensen te accepteren zoals ze zijn.
Kernwaarden: relaties, identiteit, trouw.
Bijbeltekst: Prediker 4: 7-12
Leeftijd: 12-16

Tieners zijn op een leeftijd dat er van alles te ontdekken is. De wereld wordt groter en je ontwikkelt jezelf op lichamelijk en geestelijk gebied. Ook leeftijdgenoten van het andere geslacht worden steeds interessanter. In ID deel drie van ‘Relaties en seksualiteit’ gaat het over liefde en seks.

Doel: Nadenken over het thema seksualiteit en hoe je daar als christen mee om kunt gaan. Leren dat seksualiteit iets moois is dat bij de schepping hoort.
Kernwaarden: relaties, identiteit, seksualiteit als geschenk.
Bijbeltekst: Hooglied 7: 7-14
Leeftijd: 12-16

Meiden en jongens, ze zijn verschillend. Dat kan soms spannend zijn. In de serie ID’s ‘Relaties en seksualiteit’ gaat dit eerste deel over verschillen tussen jongens en meiden, maar ook ook over hoe uniek we allemaal gemaakt zijn.

Doel: Verschillen tussen jongens en meiden ontdekken, maar ook van ieder uniek mens, inclusief jezelf.
Kernwaarden: relaties, identiteit.
Bijbeltekst: Genesis 2:18-25
Leeftijd: 12-16