In je omgeving kun je vast mensen aanwijzen die gescheiden zijn, of waar het niet goed gaat in het gezin. Misschien wel heel dichtbij, dichterbij dan je lief is.  Het is goed om hierover in gesprek te zijn met elkaar en het is ook fijn als je ergens terecht kunnen met je verhaal hier over. Deze ID wil een bijdrage leveren aan het gesprek rond echtscheiding en hoe je dit kunt ervaren.

#metoo, in eens zag je het overal. Opeens leek iedereen een dader of een slachtoffer. Om vervelende situaties te voorkomen is het goed om duidelijke afspraken te hebben binnen een groep, ook over wat de grenzen zijn in gedrag. Wat de één heel prettig vindt of normaal, vindt een ander misschien wel grensoverschrijdend gedrag. Samen met je groep ga je daar in deze ID over nadenken en aan de slag met regels en afspraken die bij jullie passen.

Onderwerp: Veilig jeugdwerk

Kernwaarden: Veiligheid, vertrouwen, grenzen, openheid

Doel: Bespreekbaar maken van seksuele veiligheid in de groep

Bijbeltekst: Genesis 39:6-12

Mogen homoseksuelen trouwen voor de kerk? Mogen ze deelnemen aan het avondmaal in onze gemeente? Of is het Bijbels dat toch niet toe te laten? Het is een thema wat veel spanning en emotie met zich meebrengt. Hoe maak je zo’n kwetsbaar onderwerp bespreek met tieners? Het is goed om van tevoren te vermelden dat we met homoseksualiteit zowel duiden op homoseksuele- als lesbische relaties.
Onderwerp: homoseksualiteit
Kernwaarden: seksualiteit, oordelen, liefhebben
Doel: Homoseksualiteit bespreekbaar maken
Bijbeltekst: Johannes 8:1-16

In ID deel drie van ‘Relaties en seksualiteit’ gaat het over liefde en seks.  Iedereen die gevoelens van liefde en verliefdheid kent weet dat dat heel overweldigend kan zijn. Verlangen naar aan ander, vooral als je verkering hebt is fijn, maar ook spannend tegelijk. Wat zegt de bijbel hier over en waar leg jij je grenzen in de liefde?

Doel: Nadenken over het thema seksualiteit en hoe je daar als christen mee om kunt gaan. Leren dat seksualiteit iets moois is dat bij de schepping hoort.
Kernwaarden: relaties, identiteit, seksualiteit als geschenk.
Bijbeltekst: Hooglied 7: 7-14
Leeftijd: 16+

Ieder mens is verschillend. Met de één gaan we vriendschappelijk om, met de andere loopt het allemaal wat stroever. Toch hebben we elkaar nodig. In deel twee van de serie ID’s ‘Relaties en seksualiteit’ gaat het over relaties en vriendschappen tussen mannen en vrouwen, meiden en jongens en tussen mensen in het algemeen.

Doel: Nadenken over de thema’s relaties, verkering en huwelijk.  Leren dat het belangrijk is om mensen te accepteren zoals ze zijn.
Kernwaarden: relaties, identiteit, trouw, acceptatie
Bijbeltekst: Prediker 4: 7-12
Leeftijd: 12-16

Meiden en jongens, mannen en vrouwen. We zijn allemaal verschillend. Dat kan soms spannend zijn en soms ook spanningen geven. In de serie ID’s ‘Relaties en seksualiteit’ gaat dit eerste deel over verschillen tussen jongens en meiden, maar ook over hoe uniek we allemaal gemaakt zijn.

Doel: Verschillen tussen jongens en meiden ontdekken, maar ook van ieder uniek mens, inclusief jezelf.
Kernwaarden: relaties, identiteit.
Bijbeltekst: Genesis 2:4 – 25
Leeftijd: 16+